MENU

wie is
aangenaam gezelschap?

Ik ben Louise Picauly-Vos (1959). Ik ben getrouwd en heb twee volwassen kinderen en vier geweldige kleinkinderen.

Ruim 10 jaar werkte ik als gastvrouw bij een grote praktijk voor fysiotherapie in het Gooi. Daar heb ik ervaren hoe waardevol het is om cliënten met zorg en aandacht te ontvangen en te ondersteunen. In 2014 ben ik begonnen met Aangenaam Gezelschap.

Behalve voor Aangenaam Gezelschap werk ik bij een woon- en zorgvoorziening voor senioren in Baarn, zowel in de zorg als bij de receptie. 

Ik ben in het bezit van een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG).

Waarom ik dit doe

In mijn directe omgeving zie ik hoe het sociale netwerk van ouderen kleiner en kwetsbaarder wordt. Hoewel de meesten daar pragmatisch en moedig mee omgaan, wordt het leven er vaak niet leuker en makkelijker op. Met Aangenaam Gezelschap wil ik daar iets aan doen.

Motivatie

Zinvol actief zijn voor anderen is mijn belangrijkste motivatie. Voor ouderen lijkt het me bovendien heel prettig om zelf te kunnen kiezen wie je om je heen wilt hebben en wat je gaat doen. Zonder gunsten te vragen, zonder schuldgevoel. Zo zou ik het zelf ook willen!

Gezelschap voor senioren? Daar vraag je toch zeker geen geld voor?

Ze was boos. Heel erg boos zelfs. Tijdens een seniorenbeurs eind vorig jaar stoof een mevrouw op mij af met de vraag hoe ik in hemelsnaam gezelschap durfde aan te bieden als betaalde dienst. Zoiets doe je toch voor niets?

Deze dame zal niet de enige zijn die er zo over denkt. Sterker nog, ik heb mezelf dat ook ernstig afgevraagd voordat ik begon met Aangenaam Gezelschap. Toch heb ik besloten deze dienst als professional aan te bieden en niet als vrijwilliger. Ik leg graag uit waarom.

Het is gewoon werk

De eerste reden is heel praktisch. Ik was al een tijdje op zoek naar aanvullend werk. Betaald werk, gewoon omdat dat nodig is. En het liefst zinvol werk, omdat ik dat belangrijk en motiverend vind. Het leven voor ouderen wat leuker en makkelijker maken voldoet daar precies aan.

Regie in eigen hand

De tweede reden is dat veel ouderen liever geen gunsten vragen of krijgen. Ouderenbond ANBO deed er onderzoek naar. Een ruime meerderheid wil de regie zelf in handen houden en betaalt liever voor ondersteuning dan dat ze hulp moet vragen aan familie, vrienden of zelfs vrijwilligers.

Behoud zelfstandigheid

Gezelschap ‘inhuren’ is uiteraard niet voor iedereen weggelegd. Maar bij de ouderen die ik begeleid, merk ik dat er een duidelijke rolverdeling is. Zij betalen en zij bepalen. Met dankbaarheid of schuldgevoel heeft dat niets te maken. Wel met behoud van zelfstandigheid. Als ik daaraan een bijdrage kan leveren: heel graag!